Mobilna VoIP telefonija

Mobilna tehnologija v današnjih časih že zelo pogosto izkorišča prednosti, ki jih prinaša VoIP. Za primer lahko vzamemo aplikacijo Skype. Verjetno v preteklosti niste pričakovali, da bomo lahko vzpostavili dvosmerno video komunikacijo z drugimi uporabniki po celotnem svetu. Najprej se je ta možnost pojavila na računalniku z razvojem pametnih telefonov pa imamo sedaj to možnost tudi na mobilnih napravah. Tako so se tudi druge zanimive rešitve razvile na osnovi osebnega računalnika a so se kaj kmalu pojavile tudi na mobilnih napravah, saj naš življenjski slog to preprosto zahteva. Tako lahko mobilno napravo uporabite tudi kot notranjo enoto IP domofona in s tem izključite potrebo po zastarelih in fiksnih notranjih enotah. Lahko rečemo, da sodoben človek postaja vedno bolj mobilen pa četudi je to le odklepanje vrat domofona.

07

Mobilna tehnologija je uvodno poznana kot CDMA tehnologija za vzpostavljanje klicev, vendar pa je mobilni telefon kmalu postal sredstvo za vzpostavljanje osebne in poslovne komunikacije. V današnjih časih četrta generacija (LTE) mobilnih omrežij uporabnikom ponuja več kot le klasično govorno povezavo. Mobilna omrežja svojim uporabnikom ponujajo tudi Wi-Fi brezžično povezavo in SIP signalizacijo za integracijo v VoIP tehnologijo.

Vedno bolj razširjeni mobilni paketi, ki že vključujejo zakupljene vsote prenosa podatkov preko mobilnega omrežja pa mobilni telefon spremenijo ne le v zmogljivo komunikacijsko in socialno napravo vendar pa tudi v napravo, ki omogoča brezplačne oz. cenovno ugodne klice uporabnikov po celotnem svetu. Že dan danes boste pri klicu drugih uporabnikov privarčevali pri mesečnem računu, če boste klic vzpostavili preko aplikacij (Skype, Linphone, Zoiper, …) in za povezavo uporabili mobilne podatke, ki pa so že vključeni v vaš paket.

mobile-video-calling

Stalen in hiter razvoj VoIP mobilne tehnologije je le še dodaten dokaz, da se IP tehnologija stalno izpopolnjuje in širi v številna področja zato lahko z zagotovostjo trdimo, da je IP naša prihodnost. Glede na to, da gre za blog o domofonih pa seveda v razmislek ali se res še odločiti za analogni domofon. IP domofon ima preprosto preveč prednosti kaj kmalu pa bo verjetno tehnologija tudi cenovno bolj dostopna. 😉

unnamed.png

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s