Integracija domofona z inteligentnim sistemom KNX

Sodobni IP domofoni ne ponujajo le varnosti in naprednih funkcij, vendar jih je mogoče povezati tudi v sistem inteligentne hiše, ki temelji na standardu KNX.

Kaj je KNX?

KNX je sistem, ki omogoča celovito upravljanje stavb in gospodinjstev opremljenih z inteligentnimi sistemi. Poleg upravljanja KNX sistem omogoča tudi spremljanje stanja vseh priključenih naprav in oddaljen nadzor le teh. Tako lahko s KNX sistemom nadzorujete žaluzije, zaklenete vrata, prižigate luči, upravljate z ogrevanjem stavbe, …

Integracija IP domofona 2N Helios IP v sistem KNX uporabniku omogoči, da:

  • ob aktivaciji releja domofona (odklepanje vrat) le to signalizira na KNX sistem, ki ob tem sproži dodatno naprav (zvočna signalizacija v stavbi, prižiganje luči, zagon snemanja v videonadzornem sistemu, …)
  • iz sistema KNX nadzorujemo rele domofona (odklepanje vrat iz zaslona inteligentne hiše, …)

KNX domofon

Dodatne možnosti pri integraciji v KNX sistem odpira napredna funkcija avtomatizacije domofona, ki ob določenem dogodku sproži določeno akcijo. Tako lahko vhodom in relejem domofona določimo posamezne funkcije, ki v povezavi s KNX sistemom tvorijo napredne rešitve. Le nekaj primerov možnih rešitev:

  • Domofon ob pritisku tipke vzpostavi klic na centralni zaslon inteligentne hiše hkrati pa aktivira rele, ki je uporabljen za zagon snemanja dogajanja pred vrati na video snemalniku
  • Ob detekciji dima KNX sistem aktivira vhod IP domofona, ki sproži samodejno odklepanje vseh vrat v stavbi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s