ONVIF S kompatibilni IP video domofon

V današnjih časih ni nič neobičajnega, da stranka želi uporabiti IP kamero enega proizvajalca in videonadzorni sistem drugega. Prav tako se pojavi vprašanje integracije IP video domofona v celotni videonadzorni sistem. Pri integraciji različnih sistemov lahko uporabnik kaj kmalu naleti na težavo kompatibilnosti. Tukaj nastopi ONVIF standard. Za vse, ki bi želeli vedeti več smo pripravili kratek povzetek.

ONVIF

Kaj je ONVIF?

ONVIF je organizacija, ki so jo leta 2008 ustanovila podjetja Axis, Bosch in Sony. ONVIF je odprt in globalen standard, za IP naprave kot so videonadzorni sistemi (IP kamere, IP domofoni, IP snemalniki, …) in sistemi kontrole dostopa.

Ko je v preteklosti proizvajalec razvil nov model IP kamere je poleg tega razvil tudi novo protokol, ki ga je ta uporabljala. Za uporabo različnih IP kamer je bilo tako potrebno razviti različne gonilnike. To težavo je rešil ONVIF standard, ki je določil standardno komunikacijo med IP napravami in tako povečal medsebojno kompatibilnost.

Kaj vključuje ONVIF standard?

ONVIF standard pokriva različne funkcije kot so IP konfiguracija, samodejno iskanje priključenih naprav, PTZ nadzor kamere, video analitika, …

ONVIF standard je razdeljen v različne profile:

  • Profil C je uporabljenza IP kontrolo dostop
  • Profil G je uporabljen za shranjevanje podatkov
  • Profil S je uporabljen za IP video nadzor

110622_images_2

Kaj pomeni biti ONVIF kompatibilen?

Pomeni, da bo imel uporabnik zaupanje, da bo naprava delovala z ostalimi produkti istega profila. Tako se naprimer od naprave profila S pričakuje, da bo delovala z ostalimi klienti profila S.

Za zagotavljanje kompatibilnosti organizacija ONVIF svojim članom ponuja orodja za testiranje. Ko član ugodi vsem zahtevam lahko potrdi, da je njegov produkt ONVIF kompatibilen.

IP domofoni 2N so ONVIF kompatibilni (ONVIF profil S), kar omogoča, da IP video domofone integrirate v videonadzorni sistem ali pa kot izvor slike domofona uporabite kar zunanjo IP kamero.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s