Kaj nas čaka v prihodnosti IP tehnologije?

IP tehnologija zagotavlja konstanten razvoj in tako v prihodnosti obljublja dodatne naprave, funkcije, možnosti za medsebojno povezovanje, … Za uporabnike, ki bodo želeli maksimalno izkoristiti svoje sisteme bo prehod na IP tehnologijo najbolj racionalna odločitev. IP tehnologija bo v prihodnosti še bolj stremela k integraciji z hitro rastočo mobilno tehnologijo, saj lahko že sedaj zasledimo trend uporabe mobilne VoIP tehnologije.

Ne moremo zanemariti tudi vedno bolj popularne storitve Oblaka, ki ravno tako vključuje IP tehnologijo. Storitev Oblaka uporabniku omogoča, da za uporabo želene storitve ne potrebuje strojne opreme, saj mu le to nudi ponudnik storitev ta pa do nje potrebuje le internetno povezavo. Torej uporabnik za uporabo IP telefonije ne potrebuje fizične strojne opreme (telefonske centrale) vendar preko internetne povezave telefonske aparate poveže, kar na telefonsko centralo ponudnika storitev.

IP domofoni

IP domofoni 2NV prihodnosti pa se obeta tudi nadaljnji razvoj tehnologij v posameznih IP napravah. Tako lahko namreč v prihodnosti pričakujemo tudi konstantno nadgradnjo IP domofonov, ki poleg že številnih funkcij obljubljajo številne nove kot so:

NFC kontrola dostopa … odklepanje vrat poteka tako, da na čitalec prislonim svoj mobilni telefon in odklenemo vrata (podoben primer je delovanje sistema Moneta)

– Zaslon na dotik. Domofon bo lahko opremljen z naprednim zaslonom na dotik, ki bo omogočal klic iz telefonskega imenika, predvajanje oglasnih sporočil, …

– Kontrola dostopa s čitalcem prstnih odtisov. V domofonu bo integriran kvaliteten čitalec prstnih odtisov, ki bo omogočal odklepanje vrat s pomočjo prstnega odtisa in beleženje same statistike dostopa.

Na področju IP videonadzor se razvijajo nova dodatna programska orodja, ki omogočajo nadaljnjo analizo zajete video vsebine. Tako lahko pričakujemo dodatne module, ki bodo še povečali varnost (zaznava obraza, zaznava registrske tablice,  …). Ker se IP tehnologija konstantno razvija se bodo v prihodnosti povečevale tudi resolucije samih IP kamer in kvaliteta zajema. Ponovno pa ne smemo zanemariti razvoja mobilnih rešitev in aplikacij.

Detekcija gibanja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s