BLE ali NFC tehnologija?

BLE (Bluetooth Low Energy) obljublja, da bo popolnoma nadomestil tehnologijo NFC. Vendar ali je temu res tako?

 

a315851cecea8b98e389662b3afa9b27

Številna podjetja, ki razvijajo plačilne terminale so pričele namesto NFC tehnologije uporabljati tehnologijo BLE. Pomembni podjetji, ki sta to storili sta podjetji PayPal in Apple. Glavna prednost tehnologije BLE je ta, da imajo vsi telefoni Bluetooth povezavo med tem, ko NFC podpora ni vedno zagotovljena. Ker tehnologija BLE zagotavlja skoraj 100% kompatibilnost je bolj primerna za končne uporabnike. Dodatna prednost BLE tehnologije na področju mobilnega plačevanja je možnost uporabe naprave iz večje oddaljenosti med tem, ko tehnologija NFC tega ne omogoča, saj komunikacija poteka na kratki razdalji (do 4 cm).

 

Kaj to pomeni za področje mobilnega plačevanja?

 

Tehnologija BLE na področju mobilnega plačevanja izključuje še zadnjo pomanjkljivost, saj BLE tehnologija uporabniku omogoča plačevanje brez potrebe, da bi mobilno napravo moral dati iz torbe ali žepa (PyaPal Beacon).

 

Kaj to pomeni za RFID komunikacijo na področju kontrole dostopa?

 

NFC kontrola dostopaNa področju kontrole dostopa pa ima tehnologija BLE, kar nekaj ključnih pomanjkljivosti zaradi česar NFC tehnologija še vedno ostaja. BLE tehnologija je osnovana na oddaljenem povezovanju preko Bluetooth povezava zato je večja možnost za nepooblaščen vdor hekerjev in tako predstavlja veliko nevarnost za nepooblaščen dostop do omejenih območij.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s