NFC kot prihodnost brezkontaktne komunikacije


NFCNFC tehnologija
, pametnim telefonom in drugim napravam omogoča vzpostavljanje radijske komunikacije z medsebojnim dotikom ali postavitvijo naprav v delovno območje (običajna razdalja do 10 cm). Vsaka posamezna naprava lahko deluje v treh načinih: NFC Target, NFC Initator ali NFC Peer-to-Peer. NFC tehnologija je bila v preteklosti zasenčena s strani UHF in Barcode tehnologij, vendar pa se je popularnost tehnologije ob predstavitvi pametnih telefonskih aparatov povečala. Kot pri drugih RFID tehnologijah, NFC tehnologija med dvema antenama naprav vzpostavi elektromagnetno polje, sama tehnologija pa deluje na frekvenci 13,56 MHz, ki je uporabljena tudi v sodobni kontroli dostopa.

NFC Initator je naprava, ki aktivno generira radio frekvenčne valove, ki zagotovi napajanje za pasivno napravo (NFC Target), ki je običajno NFC čip (RFID kartica, nalepke s ceno, …)

NFC Peer-to-Peer se od načina Initator/Target razlikuje v tem, da sta obe napravi napajani iz lastnega vira.

Ker NFC tehnologija omogoča dvosmerno brezkontaktno komunikacijo (prejšnje tehnologije so omogočale le enosmerno komunikacij) je postala popularna na številnih področjih:

1. Kontrola dostopaNFC kontrola dostopa

NFC tehnologija v sistemu kontrole dostopa izključuje potrebo po uporabi klasičnih RFID kartic in ključkov, saj lahko za odklepanje vrat uporabite, kar pametni telefonski aparat z nameščeno aplikacijo.

2. Komerciala

NFC naprave so lahko uporabljene kot brezkontaktno sredstvo za plačevanje in tako nadomestijo potrebo po uporabi klasičnih plačilnih kartic. Z operacijskim sistemom 4.4. je Google predstavil tehnologijo HCE (Host Card Emulation), ki pametni telefonski aparat spremeni v pametni vmesnik za plačevanje na dotik.

3. Socialna omrežja

Tehnologija NFC omogoča vzpostavljanje socialnih omrežij in deljenje vsebine kot so slike, kontaktni podatki, mobilne aplikacije, …

4. Uporaba pametnih ključev

Na pametni ključ (čip) se lahko namesti lastna aplikacija ali skripta, ki jo z dotikom NFC naprave zaženemo (zagon motorja avtomobila, vklop alarma, …)

NFC tehnologija se zaradi vedno večje popularnosti mobilnih tehnologij in aplikacij vedno bolj razširja in obljublja nadaljen razvoj. Več pa v člankih, ki sledijo. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s