9 ključnih lastnosti domofona za varnost vašega doma

DVarnostomofon je lahko pomemben dejavnik pri zagotavljanju varnosti doma vendar pa se moramo zavedati, da lahko hitro postane luknja v vašem varnostnem sistemu. Najšibkejši varnostni del je rele, ki skrbi za nadzor električne ključavnice zato mora biti ta dodatno zaščiten z varnostnim relejem.

Domofon je naprava, ki je zunaj zgradbe izpostavljena najtežjim pogojem, zato nanj vplivajo visoka vročina, nevihte z veliko količino vode, zmrzal, itd. Poleg tega so domofoni postali tarča vandalizma.

V današnjih časih varnostni sistem tvorijo različne naprave kot so IP kamere, kontrola dostopa, senzorji in strežniki, ki omogočajo medsebojno povezavo naprav. Pomemben dejavnik pri izbiri IP domofona je možnost integracije v varnostni sistem. Domofon je tako lahko del videonadzornega sistema ali kontrole dostopa in tako zagotovi večjo varnost kot samostojna enota.

V večini primerov se IP domofon poveže z obstoječo storitvijo telefonije in uporablja njene napredne funkcije. Kaj se zgodi, če centrala preneha delovati ali pa je ni? Domofoni IP morajo biti opremljeni z naprednimi funkcijami za nadzor klicev, da klic v vsakem primeru pride do ustreznega uporabnika.

Lastnosti, ki jih mora imeti vsake varen IP domofon:

  1. Varnostni rele – varuje električno ključavnico, ki je priključena na rele IP domofona. Rele prepreči, da bi z vdorom v domofon odklenili vrata.
  2. Nepooblaščeno odpiranje vrat – IP domofon lahko zazna nepooblaščeno odpiranje vrat in vzpostavi ustrezno alarmiranje ob takšnem dogodku (npr. kliče odgovorno osebo, varnostno službo, pošlje mail s sliko itd.)
  3. Zaznavanje odprtih vrat – IP domofon omogoča zaznavanje odprtih vrat in tako vzpostavi alarmiranje v primeru, da se vrata ne zaprejo v določenem časovnem obdobju.
  4. Odporen na zunanje pogoje – Ohišje domofona mora biti izdelano iz robustnih materialov, kot sta aluminij in cink, ki zagotavljajo vsakodnevno zaščito pred vandalizmom. Pravtako mora biti naprava odporna na vse vremenske pogoje.
  5. Podpora za varno namestitev – IP domofone mora imeti podporo za namestitev tako, da je zaradi njihove oblike zid uporabljen za zagotavljanje dodatne zaščite.
  6. Integracija z videonadzornim sistemom – ONVIF protokol omogoča integracijo domofona z videonadzornim sistemom in kontrolo dostopa, ki deluje na osnovi profila S ali C. IP domofon naj deluje tudi kot RTSP strežnik, ki konstantno zajema vsebino iz kamere in jo ob zahtevi posreduje na 4 naprave.
  7. Integracija v kontrolo dostopa – IP domofon naj ima možnost integracije v obstoječ sistem kontrole dostopa, ter možnost priključitve dodatnih modulov (čitalec prstnih odtisov, samostojen modul, …).
  8. Varna povezava – Nadgradnja protokola http naj ščiti povezavo med spletnim brskalnikom in spletnim strežnikom v domofonu pred nepooblaščenimi vdori. 802.1x je standard, ki je uporabljen v omrežjih z visokimi varnostnimi zahtevami. IP domofoni podpirajo ta standard in s pomočjo certifikata ščitijo svoj LAN priključek.
  9. Rezervna povezava in klic na več številk- Domofoni morajo omogočati rezervno povezavo za klic z uporabo serije pravil, ki klic v primeru okvare na centrali ali telefonu klic preusmerijo na drugo napravo. Domofoni morajo omogočati vzpostavljanje klica na več telefonskih številk. Klic naj bo nastavljiv na več možnosti, sočasno ali ciklično.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s