Prednosti IP domofonov pred klasičnimi paričnimi domofoni

Domofoni UrmetSodobni IP domofoni so napredne naprave, ki uporabniku ponujajo številne prednosti pred klasičnimi paričnimi domofoni kot so Urmet, BPT, Genway, … IP domofoni imajo številne prednosti zato smo izpostavili le nekatere bolj pomembne.

Odprt protokol in kompatibilnost

IP domofoni za razliko od klasičnih domofonov (Urmet, BPT, …) za komunikacijo uporabljajo odprti protokol SIP, ki omogoča, da naprava vzpostavi komunikacijo z vsemi napravami, ki ta protokol podpirajo. Tako kot notranjo enoto ni potrebno uporabiti enote istega proizvajalca, kot je to potrebno storiti pri sistemih tipa Urmet. Ker je SIP protokol odprt protokol lahko kot enoto za komuniciranje uporabimo poljubno napravo: računalnik, pametni telefon ali tablični računalnik, IP telefonski aparat, sistem inteligentne hiše, brezžični telefonski aparat, … Prednost za uporabnika je v tem, da si lahko izbere poljubno enoto ali pa uporabi že obstoječo napravo (skoraj vsak uporabnik ima računalnik ali pametni telefon).

IP domofoni

Mobilnost

Domofoni Urmet/BPT uporabljajo parični sistem, kar pomeni, da je notranja enota fiksno nameščena in povezana neposredno na domofon ali vmesni člen (kontroler). Prednost IP domofonov pred takšnim sistemom je mobilnost, saj lahko kot notranjo enoto uporabim pametni telefon ali tablični računalnik in komunikacijo z obiskovalcem vzpostavimo praktično kjerkoli že smo. Poleg komunikacije lahko iz oddaljene lokacije obiskovalcu odpremo vrata.

Domofoni

Integracija

Dodatna prednost IP domofonov je podpora številnih protokolov, ki omogočajo integracijo v druge sisteme. Parični domofoni namreč omogočajo povezavo le z enotami istega proizvajalca med tem, ko so IP domofoni osnovani na odprtih protokolih. IP domofone lahko tako integriramo v obstoječ videonadzorni sistem (domofon postane dodatna IP kamera v celotnem sistemu), sistem inteligentne hiše (zaslon inteligentne hiše je uporabljen kot notranja enota za komunikacijo in odklepanje vrat) in sistem kontrole dostopa (integrirana kontrola dostopa v domofonu se lahko priključi na že obstoječ sistem in tako postane dodatni čitalec kartic v celotnem sistemu kot naprimer Jantar, Špica, …)

Detekcija gibanja

Nakup domofona je investicija za daljše obdobje zato se pred nakupom domofona vprašajte kaj res potrebujete. Če potrebujete sodoben sistem, ki vam bo omogočal integracijo z drugimi sistemi in zagotavljal kompatibilnost z napravami v prihodnosti se odločite za IP domofon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s